אתם שואלים - אני עונה!

בעבודתי אני נתקלת בשאלות רבות, אספתי עבורכם מידע חשוב בנושאים שונים. 

אם יש לכם שאלה – מוזמנים לכתוב לי בטופס יצירת קשר

הנטורופתיה היא פילוסופיית ריפוי ותפישה הוליסטית טבעית המעודדת את המטופל לרפא עצמו באמצעות מנגנוני הריפוי הטבעיים  ואורח חיים בריא.

הנטורופתיה מבוססת על רפואה טבעית מסורתית וידע מדעי מודרני ויש לה כמה עקרונות בסיסיים :

  1. הבנת שורש הבעיה בגינה סובל המטופל. וזאת באמצעות תשאול מקיף אודות הסימפטומים והתלונות, אורח החיים והרגלי האכילה של המטופל.
  2. הטיפול הנטורופתי מתייחס אל האדם כמכלול ולא מתייחס רק לאיבר נשוא התלונה, וכולל התייחסות מקיפה למצבו הפיזי והנפשי של המטופל בכל המערכות בגוף, כאמור תוך נסיון להבין מה הגורם לבעיה .
  3. הטיפול הנטורופתי שם דגש על תזונת האדם בשילוב שיטות ריפוי טבעיות כמו תזונה, תוספי תזונה, צמחי מרפא, פרחי באך, טכניקות מגע , הדרכה לאורח חיים בריא וכלים נוספים לצד תהליכי גוף נפש.
    המטרה היא להחזיר את המטופל לאיזון ולבריאות טובה בדרכים טבעיות וללא תרופות.

הנטורופת מבצע תשאול מקיף של אורח החיים והרגלי האכילה של המטופל ובהתאם לנתונים אלו ולבדיקות הדם, מכין המטופל תפריטים מותאמים אישית תוך התחשבות בהרגלי חיים שונים של המטופל.
בפגישות ההמשך מתבצע מעקב אחר יעילות התוכנית שנקבעה תוך ליווי מלא ומענה לכל שאלה ובהדרגה נבנית מסגרת חיים נוחה וקלה שתפקידה להביא לאיזון גופו של המטופל, לשמר את ההטבה הבריאותית שלו ולשפר את איכות חייו.

רפואת הנטורופתיה מבוססת על עובדות, מחקרים ונסיון קליני רחב שיש בה הצלחות טיפוליות משמעותיות.

הקפה הוא בעצם שיח ירוק-עד. פירות הקפה מכילים את הפולים, הם נקטפים בדרך כלל ביד ועוברים תהליך עיבוד ארוך. אחרי שמוציאים את הפולים מן הפירות, מתסיסים אותם, רוחצים, מייבשים, מפרידים ומקלפים לפני הקלייה.
אחרי הקלייה טוחנים את הפולים ואז ניתן להכין מהם את הקפה.

קפה מכיל קפאין. קפאין הוא חומר המצוי בטבע בעיקר בפולי הקפה והוא חומר פסיכואקטיבי ממריץ .

הקפאין נספג מהר יחסית ממערכת העיכול למחזור הדם, כך שתוך 45 דקות עד שעה ממועד צריכתו הוא מגיע לרמת השיא לו בזרם הדם. בנוסף לקפאין, הקפה מכיל חומרים כימיים שמפורקים בכבד להרבה לתוצרי לוואי

פרק הזמן שבו הקפאין מתפרק או מסולק מהגוף עשוי לנוע בין שלוש לשבע שעות. לפיכך למידת היצטברות הקפאין ולתוצרי הפירוק שלו יש השפעה חשובה בחיי היום יום על גופנו.

לדוגמא: נמצא כי מנה אחת של 250 מ"ג קפאין גרמה לעלייה של יותר מ- 200% ברמת הורמוני הלחץ (האדרנלין) בדם.

אדרנלין ונוראדרנלין גורמים להגברת קצב הלב, לעלייה בלחץ הדם ולתחושת חירום ואנשים שצורכים קפאין באופן קבוע, זה אומר שגופם נמצא באופן קבוע במצב חירום.

לציין כי הקפאין לא מספק אנרגיה באופן ישיר אלא מעורר את מערכת העצבים ואדרנלין – וזה אומר שהאנרגיה נובעת מלחץ ולא מאנרגיה אמיתית.

כמו כן בצריכה יומיומית ומתמשכת של קפאין, מוגברת הפרשתו של הורמון הלחץ קורטיזול ומצב כרוני שכזה משפיע על איכות החיים ובעיות בריאות כמו איכות שינה, חרדות, מערכת חיסון , לחץ דם, הזדקנות מואצת, השפעה על המוח ועוד.

נמצא גם שקפאין מפריע לפעילות הנורמאלית של ח. אמינית שמשמשת כמוליך עצבי בשם גאבא. פעולת הגאבא אמורה  להרגיע את מערכת העצבים והקפאין למעשה הורס את פעולתו זו.

קפאין גורם לאיבוד ולספיגה לקויה של מינרלים חשובים וויטמינים, וצריכת קפה אפילו מועטה מפריעה לספיגת ברזל בארוחה.

אני לא אומרת לא לשתות קפה מידי פעם. אבל באופן שוטף שתית קפה באופן קבוע ויומיומי יכולה להשפיע לרעה על גופנו. ולכן צריך להקפיד על מינון נמוך או להימנע ממנו.

מהם התחליפים ?

קפה צ'יקוריה – הרכב 100% עולש.

הקפה מבוסס על עולש מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים מסוג אינולין – סיבים פרה-ביוטיים התורמים לפעולת מעיים תקינה. הוא מזכיר מעט טעם של קפה, אך מעט מתקתק ומעודן יותר.
אם מתרגלים לטעם מדובר בתחליף מצויין.

משקה שעורה נמס אורגני – הרכב 100% שעורה אורגנית.

השעורה מכילה סיבים תזונתיים וחלבונים. מכיל גלוטין. טעם מריר. מזכיר מאוד קפה.

קפה תמרים

קפה תמרים עשוי מגלעיני תמר טחונים. המשקה טבעי, ללא קפאין וללא גלוטן.  יש בו ערכים תזונתיים כמו בגלעיני התמר. סיבים תזונתיים, נוגדי חימצון, חלבונים , ויטמינים ומינרלים כמו ברזל, אשלגן ועוד.

הטעם נחמד ומזכיר קפה

התשוקה למתוק נובעת בין היתר מחוסר איזון תזונתי וחוסר איזון כימי והורמונלי בדם. הרפואה הטבעית נותנת מענה פשוט לתשוקה למתוק ומאפשרת שליטה טבעית, בלתי רצונית, בתופעה.
אחד הסודות  לריפוי טמון במה אנו מכניסים לגופנו  ובהתנהגויות האכילה. ככל שהמזון יהיה יותר טבעי והגוף יקבל את מה שהוא צריך בצורה סינרגטית ונכונה, ארוחות מאוזנות והרגלי אכילה נכונים,
כך מתאזן הגוף, אין קפיצות סוכר, יש רגיעה הורמונלית,  ובהתאם לכך  גם הבולמוסים למתוק נרגעים.

אחת הדרכים להזין את הגוף בדברים שהוא צריך בדרך סינרגטית ולאזן אותו היא במוצרי ג'וס פלאס. לחצן.

.במצב כזה כשהגוף מאוזן אפשר להמשיך להנות ממתוק – אך זה כבר מגיע בצורה שפויה,  מתוכננת וראויה.

אפשרויות נוספות למתוק בריא, טעים וזמין:

משקה קינמון

הקינמון הוא מתוק ומפחית תשוקה למתוק. אפשר להכין משקה קינמון על בסיס מים חמים וחלב שקדים או סויה.

תפוח אפוי

התפוח הוא פרי בעל אינדקס גליקמי נמוך והכנתו קלה,פשוטה וטעימה.

לעשות קישור לתפוח אפוי.

אפשר לעשות במיקרו אבל גם בתנור.

תפוחים ירוקים (רצוי)  – מוציאים מהם את הליבה והגרעינים במרכז ( גם אם לא מצליחים להוציא הכל – לא נורא בכלל) ויוצרים "בור" מבלי לפגוע בדפנות התפוח.

מכניסים פנימה: כמה חמוציות טבעיות,

אגוזים – לפי הטעם,

מעט קינמון,

ומעל יוצקים כפית דבש.

מניחים אותם בתבנית פיירקס תואמת + מים בגובה כ 1 ס"מ – ולתנור!

אני אופה אותם בחום בינוני בערך 30-40 דקות,

צריך לבדוק ולוודא שם אכן אפויים אבל לא מאבדים את צורתם.

תמר עם אגוז מלך

אגוז המלך מאזן את האינדקס הגליקמי של התמר והם שילוב מנצח לחטיף טעים מזין וזמין.

הזרעים של הצ'יה מכילים הרבה יתרונות תזונתיים. למעשה גם השחורים וגם הלבנים יש בהם כמעט אותם יתרונות תזונתיים וההבדלים בערך התזונתי הוא מינורי.

היתרון של זרעי הצ'יה בכך שהם עשירים מאוד בחומצת שומן אומגה 3, שקשה להשיג אותה בתזונה הרגילה,  וכן מכילים 20% חלבון. בנוסף הם עשירים בנוגדי חימצון, ובסיבים תזונתיים.

ההבדל העיקרי הוא שבזרעי צ'יה שחורים יש כמות חלבונים גבוהה יותר , בעוד שבזרעי צ'יה לבנים יש יותר חומצות שומן מסוג ALA אומגה 3. אך גם ההבדלים האלו יכולים להשתנות בהתאם לתנאי הגידול והמיקום.

יש כאלה שמאמינים שהזרעים הלבנים רכים יותר, ולכן הם משתלבים טוב יותר במרקם של שייקים וקל יותר להכין מהם את הפודינג צ'יה המוכר שניתן למצוא ברשת מתכונים רבים שלו.

לעיתים הזן הלבן הוא יקר יותר שכן הוא נתפס כנדיר יותר. אך אין זה נכון.

לכן אני ממליצה שכל אחד יבחר את מה שערב לו יותר לחיך או שיערבב בין שניהם ויקבל את כל היתרונות.

רק לפני עשור החל להיחשף מידע לגבי התועלת שבמרכיב התזונה המועיל לזיכרון בענבים האדומים. קוראים לו רסברטרול. הרסברטרול הוא סוג של נוגד חימצון המצוי בקליפות של ענבים אדומים ונמצא שהוא מפחית היווצרות של פלאקים עמילואידים במוח שקשורים ישירות למחלת האלצהיימר ודמנטיות אחרות.  ביטא עמילואיד הינו תרכובת של פפטידים שנמצא כאחד הגורמים העיקריים למחלת האלצהיימר.

בניסוי שבו השתתפו 119 חולי אלצהיימר במצב התחלתי או בינוני, במשך 52 שבועות, ניתן למשתתפים תוסף של רסברטרול במינון של גרם אחד, פעמיים ביום. הטיפול הביא לשיפור הן ביכולות החשיבה והן בחיי היומיום של משתתפי המחקר. במחקר היו 19 חולים שקיבלו פלסבו. בקרב מקבלי הרסברטרול, חל שיפור בכל המדדים, הן הביולוגיים והן ההתנהגותיים. שום שיפור לא היה בקרב מקבלי הפלסבו. רסברטרול הפחית מצבים דלקתיים בעצבים והקנה להם יותר עמידות בפני מפגעים

כהקדמה חשוב להדגיש שגופנו זקוק לכולסטרול. הוא נמצא בכל תא ותא בגוף שלנו. בדם שלנו. בהורמונים שיש לו תפקידים חשובים בבנייתם, בספיגה של ויטמין ,D ביצירת מיצי מרה, בהתפתחות המוח שלנו ועוד.

הבעיה העיקרית בכולסטרול היא לא בעצם היותו אלא עצם התחמצנותו. כשהוא מתחמצן הוא יוצר נזק חימצוני לעורקים שלנו.

חשוב לציין כי המצב הזה מחייב טיפול!!! השאלה אם הפתרון הוא לקחת כדורים שקוראים להם סטטינים ? אכן הסטטינים יגרמו שיהיה לנו פחות כולסטרול אבל מצד שני כפי שאמרנו יש לו תפקידים רבים בגוף שלנו וכשאין ממנו יכול להיגרם נזק לגוף שלנו.

אבל כפי שהבנו הבעיה היא לא עם הכולסטרול אלא עם ההתחמצנות שלו. ולכן נכון הוא לטפל בשורש הבעיה.

הנטייה של הבריאות הטבעית היא תמיד לחפש את שורש הבעיה ולטפל במקור האמיתי לבעיה ולכן במקרה כזה צריך לבדוק מה יכול לגרום לתפקוד לקוי של הכבד ולהתחמצנות הכולסטרול.

הטיפול הנטורופתי מציע תכנית טיפול טבעית ואפקטיבית עם אחוזי הצלחה גבוהים.

תכנית הטיפול כוללת תכנית תזונתית מותאמת אישית שמבוססת על ידע וניסיון רב ולצד כל אלה יש הכוונה להפחתת סטרס ולשינוי הרגלים.

נכון שיותר קל לקחת כדור וגמרנו אך לטווח הרחוק בהתחשב גם בעובדה שלתרופות בדרך כלל יש גם תופעות לוואי כדאי לנסות תחילה את הדרך הטבעית. מקסימום זה יצליח. 😊

לאחרונה פורסמו מחקרים ועדויות שמראים כי לאבץ יש תפקיד מרכזי בהעברה תקינה של מוליכים עצביים ויצירת תקשורת בין תאי העצב ומחסור בו יכול לגרום לבעיות בזיכרון.

עם זאת חשוב לציין כי אסור להפריז בנטילת אבץ כתוסף היות ועודף של אבץ יכול לגרום לבעיות בריאותיות עד כדי מצב אפילפטי. מאידך נדיר מאוד להגיע למצבים של עודף אבץ כשצורכים אותו בתזונה .

הכמות היומית המינימלית של אבץ שמומלצת לאדם.

מותאם לפי גילאים שונים:

לידה עד 6 חודשים – 2 מ"ג

מגיל 7 חודשים עד גיל 3 – 3 מ"ג

גילאי 4-8 שנים – 5 מ"ג

נערים בגילאי 9-13 שנים – 8 מ"ג

גברים מגיל 14 ומעלה – 11 מ"ג

נשים מגיל 9 ומעלה – 8 מ"ג

נשים בהריון או מניקות – 11 מ"ג

מזונות שמכילים אבץ – נבטי חיטה, אגוזים וזרעים (זרעי דלעת בעיקר), טחינה, קטניות, מיסו, חיטה מלאה, שיפון , שיבולת שועל, דוחן, קינואה, ביצים, מוצרי חלב ובשר רזה

ככל שמתבגרים, אנחנו חוששים יותר ויותר מאובדן זיכרון.  אירועים של שכחה שהיו לנו בצעירותנו, גורמים ליתר דאגה בגיל המבוגר .

זה הופך להיות כביכול טבעי לשכוח דברים כמו היכן הנחנו את המשקפיים, או את המפתחות של המכונית או את הטלפון הסלולארי. מידי פעם שוכחים שם של חבר, או הולכים למקרר ולא זוכרים בדיוק מה רצינו משם.

התופעה מתחילה להוות בעיה כאשר נפגעות הפעילויות היומיומיות שלנו כמו לשכוח לשלם תשלומים בזמן, לא להתלבש כראוי ולא לשמור על היגיינה יומית.

לזיכרון הלקוי יכולות להיות סיבות רבות  כמו מחסורים תזונתיים, תת-פעילות של בלוטת התריס, בעיות בכלי דם למוח, התייבשות אצל זקנים, שתייה מופרזת של אלכוהול שעלולה לגרום למחלת אלצהיימר או דמנציה. עישון שגם יכול לפגוע בכלי דם ולצמצם זרימת דם למוח.

כמו שכתבתי זה יכול להתחיל בקטנה בשיכחות שלא כל כך מטרידות אותנו אבל יכול להחמיר ומזה אנחנו צריכים להישמר.

כדי לשמר פעילות קוגניטיבית טובה יש לאמץ אורח חיים בריא.  להלן מספר פעולות שיכולות לעזור בשימור המוח במיטבו:

חשוב להקפיד על פעילות גופנית מתאימה. היא מחזקת את הזיכרון.

יש לתרגל את המוח, למשל לפתור תשבצים, לשחק משחקים שיש בהם מהלכים – כמו שחמט, ברידג' ולהיות בפעילות חברתית.

מבחינה תזונתית יש לבדוק שאין חוסרים ולאכול אוכל טבעי ובריא. להכניס יום יום לתזונה אגוזים וזרעים, דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות, שמנים איכותיים ומאידך להימנע מסוכרים מפחמימות ריקות, משמנים מוקשים וחומרים משמרים.

חשובה שינה מספקת. חוסר שינה גורם נזק למוח . במחקר שנערך באנגליה על 737 נבדקים נמצא כי אנשים שמתעוררים בלילה אלה שהתעוררו הרבה היו בסיכון פי 1 וחצי לפתח אלצהיימר מאלה ששנתם רצופה.

הפחתת  סטרס – סטרס הוא אחד מן הסיבות העיקריות לאובדן זיכרון. כדאי  לצחוק הרבה, לסגל חשיבה חיובית ולתרגל מדיטציה.

ככל שמקדימים לטפל בבעיות הזיכרון כך הן לא מחמירות ויכולות להשתפר. אם לא מטפלים בבעיות הזיכרון בעוד מועד הן יכולות להחמיר  ואז קשה יותר לטפל בהן .  יתכן שניתן יהיה למנוע את ההידרדרות ואולי אף לעצור אבל גם יכול להיות מצב שאין כבר דרך חזרה.

אחת הסיבות לבעיות זיכרון היא בעיה בזרימת הדם למוח.

לעיתים זה מגיע לא עלינו לאלצהיימר – המחלה האיומה שעד היום לא נמצאה לה תרופה.

מחקר שפורסם בעיתון המקצועי Nitric Oxide Biology and Chemistry בדק כיצד מרכיבים תזונתיים משפיעים על זרימת הדם במוחם של אנשים למעלה מגיל 70. במהלך 4 ימים נתנו לכל אחד מהמשתתפים לשתות כשתי כוסות מיץ סלק לארוחת בוקר. בימים השני, השלישי והרביעי ערכו להם בדיקות MRI על מנת לבדוק את מצב זרימת הדם למוח.

כשהשוו החוקרים את מצב המשתתפים לפני הניסוי הם מצאו ששתיית מיץ סלק שיפרה במידה משמעותית את זרימת הדם למוח ובכך נמנעה הידרדרות ונשמרו הקישורים המנטליים והקוגנטיים בגיל המבוגר וכן נמנעה התקדמות של מחלות דמנטיות.

מחקרים הוכיחו גם ששתיית מיץ סלק מפחיתה לחץ דם ומשפרת ביצועים ספורטיביים.

הערה למחקר החשוב הזה שבו השתמשו בכמות רבה של מיץ סלק. אכן המחקר מראה שיש השפעה של מיץ סלק על הרחבת כלי הדם אך חשוב לאמר שכשאנחנו בחיים האמיתיים לא לכל אחד זה טוב לשתות כמות כזו של מיץ סלק ביום. כן. אמרנו גם שלמיץ סלק יש השפעה גם על לחץ הדם. לכן כדאי להיות מודעים להשפעה של מיץ סלק ואם רוצים להשתמש בו יש לנקוט בזהירות ולהשתמש במינונים נמוכים יותר והכי כדאי להתייעץ עם איש מקצוע לפני שאתם צורכים מיץ סלק על בסיס יומי.

מדענים מאונ' UCLA הציגו נתונים ממחקר בנושא הזדקנות שבו 9 מתוך 10 משתתפים במחקר שיפרו את הזיכרון שלהם באמצעות הטיפול הטבעי. למשתתפים הותאמה תזונה מיוחדת ותוספים מתאימים. דרך זו מנעה הידרדרות קוגניטיבית גם לאורך השנים אחר כך. נמצא כי אפילו שינויים תזונתיים חלקיים צמצמו ב- 35% סיכון למחלת אלצהיימר ובלבד שאנשים נצמדו לתכנית . שווה לא ? !!!

זו דוגמא אחת ממחקרים רבים שנעשו בתחום שמוכיחים שאנשים שעברו לתפריט של מזון בריא שיפרו את הבריאות שלהם ואת כישורי המוח שלהם.

איך אפשר להסביר "ניסים" שכאלה ? פשוט מאוד. הבריאות שלנו וכן התפקוד המוחי מושפע ישירות מהמזון שאנחנו אוכלים ומחוסרים תזונתיים , אלרגניים, זיהומים, רעלים ומתח. איזון מחדש באמצעים טבעיים לעזור מאוד בבעיות אלה וזו בתורה מובילה גם לאיכות המוח.

איזה תפריט כדאי לאמץ לבריאותנו ?

המחקרים מראים שלתפריט ים-תיכוני יש אפקטים טובים מאוד בשיפור תפקודי המוח וכן התפריט יכול להגן מפני מחלות שונות אחרות.

בדיאטה הים תיכונית הדגש הוא על שימוש במזון מהטבע ורכיבים טריים, תוך הימנעות מעיבוד רב של המזון.

הדיאטה הים תיכונית מבוססת על אורח חיים בריא שכולל פעילות גופנית בשפע ואכילת מגוון מזונות על בסיס צמחי – פירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים. בנוסף, נעשה שימוש רב בשמן זית ולא בשמנים אחרים.

השימוש במזונות מן החי מוגבל וישנה עדיפות לדגים ועוף על פני בשר אדום.

רוב התיבול נעשה בעזרת עשבי תבלין טריים. פעמים רבות קיימת גם צריכת כמויות קטנות של יין אדום.

בנוסף, חלק מהדיאטה הים תיכונית קשור לעיתים להרגלי אכילה כמו הפרדת מזונות ואכילה בחברה ולא לבד.

עד כה, מחקרים מצאו כי דיאטה ים תיכונית מסייעת למניעה וטיפול במחלות לב וכלי דם, בין היתר על ידי הפחתת רמות הכולסטרול LDL, הפחתת לחץ דם, הפחתת הסיכון לטרשת עורקים וכאמור וסיוע לשמירה על בריאות המוח והפחתת הסיכון למחלות קוגנטיביות שונות.

התפריט אמנם עוסק בתפריט בריא אך האם הוא טוב לכולם ?

אנחנו מוצפים במזונות מהטבע בריאים מאוד אך כשיש בעיה חשוב מאוד להגיע לאיש מקצוע שיתאים את התזונה אישית אליכם. לא כל מזון שטוב לאחד בריא גם לאחר. יש מזונות בריאים שאנשים מסויימים צריכים להיזהר איתם. כל אדם לפי מצבו, גילו, הגנטיקה שלו והבריאות שלו.

פעמים רבות אני שומעת את המשפט הזה מחולי סוכרת, לב וכלי דם, לחץ דם ועוד.

מחקרים רבים שנעשו בקשר לכך מצאו שהסביבה ואורח החיים שלנו קובעים יותר מתורשה לגבי הבריאות.

למשל אביבה (שם בדוי) חולה בסוכרת. שני ההורים של אביבה היו חולים בסוכרת. אביבה רואה את הסכרת אצלה כגזירת גורל ומתחילה לקחת תרופות. אביבה לא לוקחת בחשבון שההורים שלה חיו בתנאים שונים לגמריי,  לא היתה להם כל מודעות לאורח חיים בריא ולדרכים טבעיות להירפא מהסכרת ולכן המחלה הסתבכה להם ובסוף לאימה זהסכרת הידרדרה למחלת כליות ולאביה לאלצהיימר.

סקירה מעניינת שפורסמה בתחום האפיגניטיקה (התחום שעוסק בהשפעת הסביבה על הגנים שלנו), והקשר למחלות, מציינת כי רכיבים תזונתיים שונים, הנקראים חומרים ביואקטיביים הינם בעלי השפעה על הביטוי של גנים שונים בעיקר ע"י "הפעלה" או "השתקה" של גנים מסויימים.

ועוד מחקר של ד"ר מרק דיויס מאונ' סטנפורד שמטרתו היתה לזהות מה קובע יותר – התורשה או אורח חיים של האדם. הוא וצוותו עקבו אחרי 78 זוגות תאומים זהים בגילאי 8-82. הם בדקו יותר ממאתיים משתנים ופעילויות הקשורים למערכת החיסונית שלהם. מצאו כי רק 25% מהממצאים ניתן היה לקשר לתורשה דומה ולא להשפעות הסביבה אך הבדלים אלה ניכרו יותר בקרב הקשישים ולא בקרב הצעירים מה שאומר שאורח החיים במהלך החיים משפיע על התורשה.

המסקנה היא כי אכן הגנים שלנו הם הקוד לכל מה שקורה בגופנו, לטוב או לרע. אך דרך ההתבטאות של הגנים, נשלטת ע"י הסביבה שלנו, ההרגלים שלנו ובעיקר התזונה שלנו.

לעולם לא נדע בדיוק מהם הסיכונים הגנטיים שלנו, אך אנחנו יכולים לשלוט בהם. אנחנו יכולים לשפר ככל האפשר את הסיכויים להפעיל את הגנים הנכונים באמצעות צריכת מזונות טובים והרגלים נכונים.

אל תיכנעו למחלות. אף אחד לא רוצה להיעזר בזרים ובעזרים בגיל המבוגר. תבחרו בדרך חיים בריאה ונכונה ותחיו את הגיל המבוגר בריאים וחיוניים. 

איפה אתם נמצאים? האם הפוסט הזה שינה את דעתכם לגבי השפעת הסביבה על הגנטיקה ?

אנחנו אוהבים אותו בשטרודל, בתה ובתבשילים שונים , אבל מי היה מדמיין שהוא גם ישפר לנו את הזיכרון?!

קבוצת חוקרים מאונ' תל אביב, בראשותו של פרופ' מיכאל עובדיה מהמחלקה לזיאולוגיה בפקולטה למדעי החיים, הוכיחו שקיים חומר בקליפת צמח הקינמון שמסוגל לעכב יצירת מולקולות רעילות (עמילואידיות) ולפרק סיבים שיוצרים משקעים סביב התאים, ובכך לעכב את התפתחות מחלת האלצהיימר ואף למנוע אותה במקרים מסויימים.

עוד בתקופת התנ"ך היה ידוע הקינמון כמרכיב עיקרי במישחת הקודש שמרחו הכהנים להגנה מפני זיהומים ונגיפים שנבעו מבעלי החיים ששימשו להקרבת הקורבנות.

אז עכשיו נטרוף קינמון? זהו שלא !!!

יש סוגים שונים של קינמון. הקינמון שאנו רוכשים בחנויות בד"כ זהו קינמון הקאסיה ובו ישנם חומרים רעילים לכבד ולכן לא כדאי לצרוך אותו בכמויות גדולות. אליה וקוץ בה?

בקינמון הציילוני יש את כל היתרונות הבריאותיים לכל האיברים ולכן אני ממליצה לרכוש אותו.

אז כשאתם רוכשים קינמון תשימו לב שאתם רוכשים את הקינמון הציילוני. יקר יותר אך גם בריא יותר.

יש נוגדי חימצון בצבעים של סגול אדום כחול שהמוח מאוד מאוד אוהב אותם. הם נקראים אנטוציאנינים.

האנטוציאנינים אלו נוגדי חימצון עוצמתיים שמצמצמים ריכוזים של רדיקלים החופשיים באזור המוח. מכיוון שכך הם מפחיתים את הסיכון לפתח מחלות כרוניות שקשורות במוח כמו שיכחה ועד אלצהיימר.

את האנטוציאנינים אנחנו מוצאים בכל הפירות עם הצבעים החזקים של כחול, סגול, אדום. כמו אוכמניות סגולות וכחולות, ענבים ותותים אדומים, כרוב סגול, סלק ועוד.

במחקר שהתקיים באוניברסיטת סינסיטי באוהיו-ארה"ב, בדקו את השפעת האוכמניות על תפקוד המוח של מבוגרים מעל גיל 68 שסבלו מליקוי קוגנטיבי קל ושנמצאו בסיכון למחלת האלצהיימר. נתנו למשתתפים לשתות 250 מ"ג מיץ אוכמניות במשך 3 חודשים. התפקוד הקוגנטיבי של המשתתפים במחקר השתפר באופן דרמטי.

אתם מבינים ? 3 חודשים של 250 מ"ג מיץ אוכמניות ביום עשה שיפור משמעותי בתפקוד המוח. זה אומר שתזונה יכולה לשפר ולהשפיע על בריאות המוח. וזה לא האוכמניות זה הצבע שלהם.

מעבר לכך יש עוד הרבה דברים שכדאי להכניס לסדר היום כדי לשפר את תפקוד המוח ואת הבריאות בכלל. החל משינויים בתזונה ועד הרגלים ותרגילים.

מסתבר שאם אתם מתמידים בצחצוח שיניים – אתם עושים טוב ללב שלכם!!!

מחקר שנערך בסקוטלנד מביא למסקנה כי התמדה בצחצוח שיניים תורם לבריאות השיניים ובנוסף אף לבריאות הלב.

המחקר מצא כי האנשים שנמנעו מלצחצח שיניים באופן קבוע היו בסיכון גבוה ב- 70% ללקות במחלות לב לעומת אלו שציחצחו שיניים באופן קבוע.

אז בטח אתם תוהים מה הקשר?

כשיש זיהום כרוני בגוף , ובמקרה הזה בחלל הפה, הזיהום גורם לתהליך דלקתי בו מערכת החיסון תוקפת ומפעילה את מנגנוני ההגנה שלה. כחלק מהתהליך הגוף מייצר חומרים פעילים שמנסים להילחם בזיהום ולנטרל את הנזק שנגרם ממנו בחלל הפה. החומרים המנטרלים מאיצים חומרי פסולת ובכך מאיצים תהליך של שקיעת כולסטרול וסידן בדפנות כלי הדם – תהליך שגורם לטרשת עורקים שיכולה לגרום לחסימת עורקים ולהתקף לב.

לפיכך תדעו כי שמירה על הגיינת השיניים והחניכיים מונעת את התהליך הדלקתי ומפחיתה את הסיכון לפתח טרשת עורקים שעלולה להביא להתקף לב.

אגוז ברזיל הוא בעל יתרון משמעותי על פני שאר האגוזים הודות לריכוז הגבוה של סלניום המצוי בו.

צריכת סלניום מקושרת להפחתת סיכון להתפתחות סוגי סרטן שונים ואילו רמת סלניום נמוכה בדם, עלולה להוות גורם סיכון למחלת לב.

הסלניום נספג מהאדמה שהיא לכשעצמה חסרה מאוד בסלניום לכן קשה מאוד להשיגו במזון.

אכילת 2-4 אגוזי ברזיל בגודל בינוני, תספק כמות יומית נאותה של סלניום.

חשוב לציין כי כמות עודפת של סלניום אינה מומלצת ואף מסכנת חיים כך שלא להגזים באכילת אגוזי ברזיל. מספיק 1 ביום לילדים ולמבוגרים 2-4 ביום תלוי גיל ומשקל.

מחקר שנערך בארה"ב בחן את ההשפעה האיניבידואלית של רכיבי אגוזי מלך מול שאר האגוזים מבחינת תרומתו לבריאות הלב וכלי הדם. המחקר בוצע על 15 מבוגרים בריאים עם עודף משקל שסובלים מעודף כולסטרול.

הממצאים העיקריים מראים כי צריכת אגוז מלך בשלמותו תורמת ליעילות פעילות הכולסטרול הטוב ובסילוק כולסטרול עודף מהדם.

לאגוזי המלך תפקיד בתפקוד התקין של כלי הדם.

במחקר אחר שנערך בקרב חולדות ובחן את השפעת אגוזי המלך על אוכלוסיית החיידקים במעי . החולדות חולקו לשתי קבוצות כשקבוצה אחת קיבלה תזונה עשירה באגוזי מלך והקבוצה השניה קיבלה דייטה זהה מבחינת שומן וחלבון . נמצא כי בקבוצת אגוזי המלך היתה השפעה חיובית על חיידקי המעי והמגוון שלהם.

והרי צורתם של האגוזים היא כצורת מוח ולא סתם. מחקר שנערך בספרד מצא כי אכילת אגוזי מלך החלק מתזונה ים תיכונית, שיפרה את הזיכרון וגרמה לתפקודי מוח טובים יותר. ויש כל כך הרבה מחקרים תומכים שמגיעים לאותם מסקנות.

אגוזי המלך מכילים חומצות שומן חיוניות ומינרלים כמו מגנזיום, נחושת , מנגן, אבץ וזרחן.

אז אכן יש באגוזים הרבה יתרונות אך גם קצת חסרונות ולכן כדאי לצרוך אותם באופן יומיומי אך במידה!!!

לבריאות ושובע

במשפחת האגוזים יש הרבה יתרונות וערכים תזונתיים כמו חלבונים, שומנים בלתי רוויים, ויטמינים ומינרלים. זהו מזון מרוכז הניתן לאיחסון לתקופה ארוכה . לכן אפשר להשתמש בהם כמאכל בריא שמשמש גם כחטיף טעים.

האגוזים היו מהמזונות הראשונים של האדם המלקט את מזונו

מחקרים רבים נעשו על אגוזים ומצאו שיש להם תכונות של מפחיתי ריכוז כולסטרול LDL (הכולסטרול הרע) , מגינים על הלב וכלי הדם, מאיטים הידרדרות קוגנטיבית ומונעים מחלות.

כללים מומלצים לקנייה נכונה ולשימוש נכון באגוזים:

– רצוי לקנות אגוזים בקליפתם. הקליפה מגינה על האגוז מפני חמצון מהיר. מרגע שהאגוז מקולף מתחילים תהליכי חמצון.

– יש להקפיד לקנות אגוזים מחנויות המוכרות כמויות גדולות. יש חנויות שבהן האגוזים עומדים זמן רב על המדפים וטריותם בספק.

– האגוזים נשמרים כמה חודשים במיכל סגור היטב במקום קריר ויבש.

– ניתן לקלף אגוזים ולשמור במקפיא.

– יש למנוע מהאגוזים המקולפים חשיפת יתר לאור, אויר וחום גבוה.

– אגוזים יש לאכול בארוחה ולא כנשנוש. השימוש הטוב ביותר הוא לשלב אגוזים עם דגנים או יוגורט או בסלט ירקות או עם פירות טריים או יבשים.

שילוב האגוזים בתפריט:

– האגוזים עתירי שומן וכל גרם של שומן מכיל 9 קלוריות לכל גרם.

– הוספת אגוזים לתפריט השבועי באופן סדיר, חייבת להיות מלווה בהפחתה של צריכת קלוריות במקביל.

-יש לזכור שאחדים ממוצרי האגוזים עברו עיבוד כדי להפוך אותם לחטיפים טעימים יותר, תהליכי המלחה, המתקה או טיגון בשמן.

– ניתן להוסיף אגוזים (במידה!!!) לתפריט מאוזן ובריא.

לידיעתכם: יש הרבה מאוד סוגים של אגוזים בעולם: אגוזי מלך, אגוזי לוז, ערמונים, אגוזי מקדמיה, צנוברים, אגוזי קולה ועוד כל מיני סוגים שאף אחד לא שמע עליהם.

האם ידעתם שיש קשר בין חיידקי המעיים שלנו לאיך שאנחנו מרגישים?

נושא החיידקים במערכת העיכול זוכה לתשומת לב רבה בשנים האחרונות וזאת לאור מחקרים רפואיים שמראים שהנושא יכול להיות קשור לאלרגיות, למערכת החיסון, למחלות שונות, לחרדה ואפילו לירידה במשקל.

במעיים שלנו יש מעל 400 זנים שונים של חיידקים בכמות כוללת של טריליונים. הגוף זקוק לחיידקים האלה (=פלורת המעיים). יש להם תפקיד חיוני למערך הבריאות שלנו. בלי החיידקים האלה, חלק גדול מהמזון, מהוויטמינים והמינרלים לא יספגו. לחיידקי המעיים יש תרומה למניעת מחלות רבות. פלורה בריאה קשורה לסיכון מופחת להרבה מחלות.

אם אכלתם מזון עשיר במינרלים כמו אפונה, שעועית וחומוס אבל פלורת המעיים אינה תקינה, קיימת אפשרות שהמינרלים ימצאו דרכם החוצה וכלל לא נספגו בגופנו.

אפשר לראות שאנשים קונים תוסף ברזל אבל הספיגה שלהם לא טובה, והערכים לא משתפרים. למה?

כי לא מספיק רק לקחת תוסף ברזל. חשוב לדעת מה הסיבה למחסור בברזל. אני בודקת כיצד לטפל ואם יש בעיה של ספיגה לא טובה והפיתרון הוא תוסף אז מתאימה את התוסף המתאים שמאפשר ספיגה של הברזל.

מה פוגע לנו בפלורת המעיים?

א. מזון מעובד ותעשייתי. במערכת המעיים שלנו יש נוכחות גדולה של מערכת החיסון כי לא רוצים שדברים זרים יכנסו, ןאז נוגדני מערכת החיסון תוקפים את המזון הגרוע שנכנס לגוף שלנו, ובמתקפה הזו נפגעים גם החיידקים הפרוביוטים שאנחנו צריכים.

ב. אנטיביוטיקות למיניהן פוגעות בפלורת המעיים – מי לא מכיר אנטיביוטיקה? היום כמעט כל אחד לקח בשלב מסוים בחייו אנטיביוטיקה רחבת טווח שמשפיעה על מערכת העיכול ופוגעת באוכלוסייה של החיידקים הפרוביוטיים במעיים שלנו.

ג. המצב הנפשי שלנו. אדם בסטרס ומירמור פוגע לעצמו בפלורת המעיים. זו בעצם השפעה דו סיטרית: המצב הנפשי משפיע על פלורת המעיים והיא משפיעה על המצב הנפשי. כן!!! פלורת המעיים יכולה להשפיע אפילו על המצב רוח שלנו.

איך מחדשים את הפלורה?

פלורת המעיים היא משתנה, אבל במחזורים בני מספר חודשים. כשאנחנו משפרים את התזונה שלנו, תוך מספר חודשים גם הפלורה תשתקם ותחזיר לנו טובה כפולה ומכופלת.

לא תמיד נטילת פרוביוטיקה שקנינו מבית המרקחת, תשקם את מערכת המעיים שלנו. המחקרים האחרונים מראים כי לכל אדם מתאימה פרוביוטיקה אחרת.

אתם רוצים לקבל פרוביוטיקה איכותית באמת?

אפשר להכין התססה ביתית – ירקות שהותססו כבושים בבית (מים ומלח בלבד): לדוגמה לוקחים כרוב, שוטפים ומשרים במלח בריא, מועכים אותו מהנוזלים. מכניסים לצנצנת גדולה. מוסיפים מים. למשך כחודש ימים במים אין חמצן ונוצרים חיידקים פרוביוטיים מהרבה מינים. אישית אני ממליצה לכל אחד להתסיס ירקות בבית.

ואחרון חביב (לא שמים לב אליו, אבל הוא משפיע כמעט מיד) הוא עניין הלעיסה.

תלעסו לאט, תבלעו ביסים קטנים. אכילה איטית, כמויות קטנות – עד שהמזון יהפוך לעיסה והמעיים שלכם ישלחו לכם ברכות בוקר צהריים וערב.

יש תיאוריה שאומרת שהמראה של פרי או ירק מסוים הוא לא מקרי. ולדוגמא העגבניה שצבעה האדום משוייך לחיזוק הדם וכשחוצים אותה היא מזכירה מאוד לב. מסכימים?

ואכן העגבניה טובה ללב שלנו היא מכילה מרכיבים שתומכים בבריאותו:

ליקופן – נוגד חימצון רב עוצמה. שנמצא יעיל במניעת מחלות לב.

מינרלים כמו סידן ואשלגן שומרים על בריאות הלב ותורמים להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם .

ויטמינים כמו ויטמין C שמפחית סיכון למחלות לב , וויטמין B6 שביחד עם B12 תורים להפחתת רמות הומוציסטאין בדם , מה שעשוי להפחית את הסיכון למחלות לב.

הישראלי הממוצע אוכל כ- 3 עגבניות בשבוע בעוד שהיווני אוכל בממוצע 14 עגבניות בשבוע שכן גם הסלט היווני והאוכל היווני מכילים הרבה עגבניות. כמות זו מסייעת להם בבריאות הלב.

אז כשאתם מכינים סלט או תבשיל אל תשכחו את העגבניה שמשתלבת יפה בהרבה תבשילים ואף בריאה למאכל בכל צורה – מבושלת או טריה.

לבריאות!

נסו להיזכר אם חוויתם כאבי ראש או עייפות או ירידה ברמת האנרגיה או מצב הרוח?

לפעמים כל מה שצריך זה… מים!

לפחות 60% ממסת הגוף שלנו זה מים. הגוף שלנו לא יכול להתקיים בלי המים ולכן אנחנו צריכים לדאוג שלא יחסר.

איך נדע כמה לשתות?

מומלץ לשתות כ-8 כוסות מים ביום, אבל כשחם או כשאתם בתנועה, שתו יותר.

כשאתם קמים בבוקר, תזכרו שהגוף היה בצום במשך שעות על גבי שעות. פרגנו לו כבר על הבוקר עם כוס מים או שתיים. זה מיד יחזיר לגוף את הנוזלים שאיבד בשינה, ויעודד את קצב חילוף החומרים בגוף. תגוונו עם מיץ מלימון סחוט וככה תרוויחו ויטמין C היישר מהטבע לגוף שלכם והיום יתחיל ברגל ימין.

משעמם רק מים?

אפשר לגוון בחליטות של עלים כמו נענע או מרווה. קפה לא נכלל בספירה של הכוסות ביום. אם כבר, הוא אפילו מכניס אתכם לאוברדרפט, כי בקפה יש חומר משתן.

איך תדעו שלא שתיתם מספיק?

לצערי צימאון הוא לא תמיד הסימן הטוב ביותר לגוף מיובש, ולכן שימו לב לעוד סימנים כמו שתן כהה או עור פנים עייף עם השחרה מתחת לעיניים.

הרגשתם מתח, עייפות, בלבול או בכלל הרגשה לא טובה? יתכן ושתיית מים קבועה תשפר את המצב במהירות.

טיפ

תחזיקו צמוד בקבוק של ליטר מים וציירו עליו פס שאליו צריך להגיע בשתייה עד הצהריים ועד אחר הצהריים.

אפשר לעשות תזכורת מים חביבה בסמארטפון.

רווח נקי

שתייה מרובה של מים עוזרת לגוף בזמן תהליך ירידה במשקל .

העור שלכם ייראה זוהר ויפה יותר.

תרגישו אנרגטיים יותר.

תרגישו שבעים יותר. מחקרים הראו שאנשים ששותים הרבה מים הם בעלי משקל תקין יותר.

אני מלווה הרבה אנשים שרגילים לשתות משקאות דיאט או מיצים למיניהם.

נכון, זה לא קל לשנות הרגלים ולעבור למים, אבל אם תתחילו בצעדים קטנים, זה יכול להיות קל יותר.

אז לאחר שהבנתם למה כל כך חשוב לשתות מים – אז יאללה – קומו לשתות – לרוויה.

אנחנו חיים בארץ שטופת שמש – אז איפה הוויטמין D שלי?!

ידוע שזה ויטמין חשוב, בעיקר לבריאות השלד והעצמות

וכן, יש לו תרומה רבה בחיזוק מערכת החיסון.

אז איך קרה שבישראל חסר לנו ויטמין D?

המחסור בוויטמין D זכה לתואר "הפרויקט הישראלי". הסיבות למחסור לא לגמרי ברורות, אבל יש שלוש סברות עיקריות:

  1. העור שלנו, שאמור לייצר ויטמין D, לא מצליח לעשות את עבודתו, בגלל שינוי בתנאי הסביבה, והמזון שאנו אוכלים אינו מספק כמויות מספקות של הוויטמין.
  2. לשם ספיגת ויטמין D יש צורך בהימצאות כולסטרול בממברנות התאים. כאשר קרני שמש פוגעות בתאי העור, ויוצרות מגע עם הכולסטרול המצוי בממברנת התא שמשתתף בתהליך יצירת ויטמין D. ולכן מי שנוטל תרופות להורדת כולסטרול נמצא בסיכון מוגבר למחסור בוויטמין D.
  3. בגלל החשש מנזקי קרינת השמש רובנו מגנים על עצמנו בעזרת ביגוד, נמנעים מחשיפה לשמש ומתמרחים בקרמים המכילים מסנני קרינה שהם לכשעצמם יכולים למנוע ספיגה של ויטמין D.
  4. הנורמות של מעבדות קופות החולים למדידת ערכי ויטמין די לא מתאימות לנורמות באוכלוסייה, וייתכן שיש צורך לעדכן אותן.

אז מה לעשות?

א. בקשו מרופא המשפחה הפניה לבדיקת ויטמין D בדם.

ב. עם התוצאה תפנו לרופא או נטורופת/ת להתאמת תכשיר ומינון מתאימים (רוב התכשירים בטיפות נספגים טוב יותר מהתכשירים בכמוסות).

ג. אחרי חצי שנה שלקחתם את הוויטמין, תעשו בדיקת דם חוזרת. לפי תחליטו עם איש המקצוע באם הגעתם לכמות הרצויה או שיש להמשיך את הטיפול.

דמנציה זוהי מחלה שמתאפיינת בפגיעה בתפקודי המוח שעלולה להתבטא באובדן זיכרון, קשיים בחשיבה, קשיים בפתרון בעיות ושפה, ירידה בתפקוד היומיומי, בעיות בשיפוט, בתפיסה ובזיהוי ושינויים בהתנהגות ובמצב הרוח,
ואנחנו ממש לא רוצים להיות שם !!!
הגורמים למחלה רבים.
אחד מהם זו אנמיה.
כן !!!
אנמיה בגיל מבוגר עלולה להגביר באופן משמעותי את הסיכון לדמנציה. כך נמצא במחקר שפורסם בכתב עת רפואי אמריקאי ידוע שעוסק בנושאים נוירולוגיים.
המחקר עקב במשך 11 שנים אחר 2,552 אנשים בגילי 76 בממוצע. החוקרים בדקו קשר בין אנמיה לבין כישורים מנטליים, כמו חשיבה וזיכרון ומצאו שאנמיה מגבירה באופן משמעותי ביותר את הסיכון ללקות בדמנציה – 49% יותר לעומת אנשים ללא אנמיה.
49%!!
ואת כל זה אפשר לפתור בקלות:
בואו נמנע את היווצרות או הישארות האנמיה בשני צעדים פשוטים:
1. בדיקת דם לאנמיה – המוגלובין, ברזל, פריטין ועוד (לפי המלצת הרופא. דברו איתי להבהרה נוספת).
2. אם נתגלתה אנמיה, ניתן לשפר את התזונה שלכם ולהוסיף את החוסרים התזונתיים לתפריט.
התפריט המשופר ישפר את בריאותכם הגופנית והנפשית.
אפשר להוריד את הסיכויים לפגיעה קבועה ביכולות השכליות בגיל מבוגר עם התאמת תפריט והשלמת חוסרים תזונתיים.

האבטיח הוא אחד הדברים הכיפיים בעונת הקיץ.

100 גרם אבטיח מכילים 30 קלוריות בלבד, והנה לכם עוד סיבות טובות למה כדאי לאכול אבטיח:

  • ליקופן.

האבטיח מכיל ליקופן, שהוא אחד מנוגדי החימצון החזקים ביותר שיש, ובכך מגן עלינו מפני מחלות סרטן ולב ומסייע בהפחתת רמות כולסטרול בדם.

  • פקטין.

האבטיח מכיל פקטין, שעוזר לסלק רעלים מהגוף, כגון מתכות, כימיקלים ורעלים נוספים.

  • מגנזיום

האבטיח מכיל 2 מרכיבים מפעילים – מגנזיום שתפקידו חשוב בוויסות לחץ הדם וסיוע בהרפיית שרירים מכווצים. מספיקה כמות של 150 גרם אבטיח, כדי להבטיח את כמות המגנזיום הדרושה ליום.

  • עצירות.

90% מהאבטיח מכילים מים, שמרככים את הצואה. הסיבים באבטיח מזרזים את התנועה במעיים. תגדילו עשות אם תשלבו כוס מים עם מנת אבטיח גדולה ואז תרגישו בהבדל.

  • מצב רוח ושינה.

האבטיח ידוע כמשפר את איכות השינה ומצב הרוח, כיוון שהאבטיח מעלה את רמות הסרוטנין ואז המוח פחות רגיש לגירויים (כמו רעש) במהלך השינה.

  • חשק מיני.

האבטיח מכיל חומצת אמינו חיונית מאוד בשם ציטרולין, שבגוף הופך לארגינין. הארגינין עוזר להתרחבות כלי הדם ולחיזוק המערכת החיסונית. במחקרים אחרונים מצאו שהיא טובה להעלאת החשק המיני, ולפיכך יש כאלו שקוראים לאבטיח "ויאגרה מהטבע".

אז פנקו את עצמכם הקיץ עם המתכונים הקלילים האלה:

מתכון לקוביות קרח אבטיח:

חומרים: אבטיח ובלנדר. אפשר להוסיף נענע, פירות יער ומה שעולה בראשכם.

אופן ההכנה: מכניסים את החומרים לבלנדר, מעבירים לכלי קוביות קרח ומקפיאים.

משקה אבטיח מרענן וטעים: הכניסו את האבטיח בלבד לבלנדר וזהו.

(היות והאבטיח מכיל סוכר, שימו לב לכמויות שאתם אוכלים).

 

באם אתם חווים בעיות בזיכרון מזמינה אותכם לשיחת ייעוץ . הטיפול הנטורופתי אישי ובאמצעים טבעיים בלבד שבו אתם עשויים לשפר בהרבה את יכולות המוח שלכם – האיבר החשוב כל כך בגופכם וככל שתקדימו כך ייטב עם הזיכרון שלכם.